Venac Vojvode Radomira Putnika 1

25000 Sombor, Serbia

+381 25 515 0 161

Fax:+381 (0)25 515 0 185

Mon - Fri: 8:00 – 16:00

Working Hours

Ronan Martin Conroy: Rast zasnovan na takmičarskim prednostima

Bogata tradicija Srbije u proizvodnji hrane i iskustvo u sertifikovanoj proizvodnji useva nude ogroman potencijal za razvoj poljoprivrednog sektora. Mi vidimo stvarni potencijal za novo normiranje regulative u vezi sa etiketiranjem ne-GM proizvoda, što – ako se uradi pažljivo – predstavlja potencijalni podsticaj za poljoprivrednike i proizvođače hrane.

Polazeći od problematičnih osnova iz 2018. godine, 2019. se nastavila kao još jedna izazovna godina za poljoprivredu. Na međunarodnim tržištima robe vladala je nestabilnost i za trgovce i za proizvođače, s međunarodnim trgovinskim preprekama i pojačanim poteškoćama. Pored toga, vremenski uslovi – u Srbiji i šire – loše su uticali na prinose.

U takvom okruženju je najpotrebnije da se naprave rezerve. Pritom je razumno pretpostaviti da, iako su izazovi za 2018/19. individualni u ovim proizvodnim godinama – u smislu da predstavljaju izazove koji se materijalizuju u nepostojanosti tržišta – nikako nisu jedinstveni.

U tom kontekstu, mi u poljoprivrednom sektoru moramo imati u vidu početno stanje i, što je još važnije, koju strategiju za budućnost želimo da usvojimo. Ovde je uloga države i industrije sa njihovim predstavničkim telima od presudnog značaja za negovanju rasprave i izradu strategije kroz koju će srpski poljoprivredni sektor moći da napravi sebi put koristeći naše takmičarske prednosti.

Mi u kompaniji Agri Business Partner održavamo pristup razvoju poslovanja zajedno sa našim strateškim partnerima.

Vodimo računa o svojoj kući, a naši partneri brinu o njihovim i zajedno istupamo na sigurnim osnovama da poslujemo na obostrano koristan način i pravimo planove za budućnost. Smatramo da isto mora da važi i za širi poljoprivredni sektor. I država i industrija već rade izuzetno važan posao na usklađivanju postojećeg zakonodavstva i regulative, ali bi takođe trebalo da izrade nove okvire i preduzmu mere za budući razvoj poljoprivrednog sektora.

Bogata tradicija Srbije u proizvodnji hrane i iskustvo u sertifikovanoj proizvodnji useva nude ogroman potencijal za razvoj poljoprivrednog sektora. Mi vidimo stvarni potencijal za novu regulative u vezi sa obeležavanjem ne-GMO proizvoda, što – ako se uradi pažljivo – predstavlja potencijalni podsticaj za poljoprivrednike i proizvođače hrane. Time bi se ojačala postojeća srpska proizvodnja kvalitetne genetski nemodifikovane hrane, kako lokalno, tako i regionalno, kao visokokvalitetna proizvodnja sa dodatnom vrednošću.

Takođe vidimo zasluge u poljoprivrednoj proizvodnji sa sertifikovanim semenom koja se podržava subvencijama za zakup zemljišta, jer ova proizvodnja predstavlja nacionalnu konkurentsku prednost na globalnom nivou.

Takođe, kada pričamo o poljoprivredi i životnoj sredini u globalu – gde postoje mogućnosti da Srbija doprinese održivom poljoprivrednom razvoju i zaštiti životne sredine – mislimo da je to dobra prilika za državu da zadrži svoju ulogu u kontinuiranom uvođenju energije iz bioloških izvora, uzimajući u obzir rastući dijalog ugljeničnim otiscima i održivosti i zaista vodeći računa o našoj odgovornosti da se posvetimo problemima vezanim za životnu sredinu.

Jasno je da će poljoprivredni sektor izdržati godišnje nestabilnosti, kao što je to bio slučaj godinama. Međutim, da bi ojačali i razvili sve aspekte poljoprivrednog sektora, akteri bi trebalo da reaguju i stvore nove razvojne okvire za poljoprivredni sektor Srbije.

Sviđa vam se ova vest?

Podeli na Facebook
Podeli na Twitter
Podeli na Linkdin
Podeli na Pinterest